Zaburzenia odżywiania to choroby charakteryzujące się różnego rodzaju zaburzeniami łaknienia o podłożu psychicznym. Bardzo często mechanizm choroby nie jest zrozumiały dla osoby chorej, która dodatkowo może borykać się m.in. z depresją, bądź różnego rodzaju uzależnieniami. Zaburzenia odżywiania dzieli się na dwie podstawowe grupy: zaburzenia specyficzne i zaburzenia niespecyficzne. Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny zalicza się do pierwszej z nich . Czym jest anoreksja? Jak ją rozpoznać i jak rozpocząć leczenie anoreksji?
Anoreksja to nazwa wywodząca się z języka greckiego (“anorexis”) i oznaczająca “brak apetytu” (“an” – brak, “orexis” – apetyt). To zaburzenie o podłożu psychicznym polegające na celowym i usilnym dążeniu do redukcji masy ciała i utrzymania maksymalnie niskiej wagi, przy jednoczesnym występowaniu zaburzeń w postrzeganiu własnego ciała oraz lęku przed przybraniem na wadze. Konsekwencją choroby jest szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które zagraża życiu i zdrowiu osoby chorej. Etiologia anoreksji jest złożona – przyjmuje się, że przyczyn choroby należy szukać we wzajemnych powiązaniach czynników osobowościowych, biologicznych oraz społeczno – kulturowych.
Zaburzenie to jako pierwszy z nowożytnych lekarzy opisał i sklasyfikował w XVII wieku Richard Morton. Z kolei za autora terminu “jadłowstręt psychiczny” uważa się lekarza Williama Gull”a (początkowo określał zaburzenie jako apepsia hysterica, które później zmienił na anorexia hysterica, a następnie na anorexia nervosa). W 1873 roku William Gull opublikował dzieło “Anoreksja Nervosa”, w który opisał m.in. trzy przypadki kobiet cierpiących na to specyficzne zaburzenie odżywiania.
Anorexia nervosa jest ujęta w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10, kod F50.0). Specjaliści podkreślają, że to zaburzenie odżywiania jest niejednorodne w obrazie klinicznym i ma charakter procesu chorobowego, rozwijającego się w sposób systematyczny i konsekwentny. Jadłowstręt psychiczny dzieli się na dwa główne typy: anoreksję restrykcyjną i anoreksję bulimiczną.
W anoreksji restrykcyjnej osoba chora w sposób systematyczny i konsekwentny ogranicza ilość przyjmowanego pokarmu do minimalnych porcji, a skutki ciągłego spadku wagi są ignorowane. Osoby chorujące na anoreksję restrykcyjną jedzą przede wszystkim w samotności i kłamią na temat ilości spożywanych posiłków, czasami stosują różnego rodzaju środki przeczyszczające.
Osoby cierpiące na ten rodzaj anoreksji często przez długi czas nie uświadamiają sobie choroby lub wypierają przesłanki, które na nią wskazują, a co za tym idzie – bardzo rzadko same szukają fachowej pomocy.
Anoreksja bulimiczna rozpoczyna się tak jak anoreksja restrykcyjna: osoba chora ogranicza do minimum ilość przyjmowanych pokarmów, nieustannie walcząc z uczuciem głodu i mierząc się z wyczerpaniem organizmu. Wówczas w przebiegu choroby zaczynają się pojawiać napady kompulsywnego jedzenia – pochłonięcie dużej ilości wysokokalorycznego jedzenia wywołuje w pierwszym momencie uczucie ulgi (wynikające z zaspokojenia głodu), a w drugim – poczucie winy (wynikające z przekonania, że oto zaprzepaszczona została szansa na idealną sylwetkę). Rekompensatą, która ma zlikwidować poczucie winy jest stosowanie środków przeczyszczających i moczopędnych oraz prowokowanie wymiotów (w skrajnych przypadkach poczucie winy może popychać osoby chore do podejmowania prób samobójczych).
Pacjenci cierpiący na bulimię najczęściej mają świadomość własnej choroby, dzięki czemu częściej niż osoby mierzące się z anoreksją restrykcyjną szukają fachowej pomocy.
Leczenie anoreksji wymaga kompleksowego podejścia do pacjenta. W zależności od fazy choroby, czasu jej trwania, zaawansowania, zmian somatycznych w organizmie proponowana jest odpowiednia forma terapii. Zalecamy farmakoterapię, psychoterapię , leczenie odpowiednią dietą dostosowaną do fazy choroby. Ważna jest też intensywność terapii.
W ostrej fazie choroby wskazane jest leczenie stacjonarne , w fazie zdrowienia wskazana jest terapia ambulatoryjna. Średni czas terapii to około 3-5 lat. W terapii ważna jest, także edukacja rodziny w zakresie rozumienia samej istoty choroby, umiejętności komunikacji z chorym, właściwego reagowania w różnych trudnych sytuacjach związanych z chorobą. Warsztaty Model Maudsley odpowiadają na te i wiele innych pytań.
Przyczyny anoreksji są złożone. Mowa tutaj o czynnikach psychologicznych, biologicznych i genetycznych, a także bodźcach rodzinnych, społecznych i kulturowych.
Oto czynniki i bodźce, które mogą sprzyjać rozwinięcia się zaburzenia odżywiania:
W większości przypadków proces chorobowy rozwija się systematycznie i powoli, ale może mieć również przebieg gwałtowny, np. po zaistnieniu jakiegoś czynnika wyzwalającego zaburzenie (traumatyczne przeżycie: gwałt, śmierć bliskiej osoby itp.).
Prawidłowe rozpoznanie anoreksji, jej rodzaju oraz stopnia zaawansowania jest niezbędne do podjęcia leczenia, (dopasowania odpowiedniej metody i ustalenie sposobu postępowania). Należy tutaj podkreślić, że waga osoby chorej nie jest jedynym i najważniejszym kryterium diagnostycznym . Istotą choroby są zaburzenia na linii uczucia – myśli z zaburzonym obrazem własnego ciała. W trakcie diagnozy anoreksję należy zróżnicować m.in. z epizodami depresyjnymi, różnego rodzaju zaburzeniami osobowości, nowotworami (przede wszystkim guzami mózgu) oraz przewlekłymi chorobami wyniszczającymi (np. AIDS).
Oto najważniejsze kryteria diagnostyczne, pozwalające na rozpoznanie anoreksji:
Anoreksja (nieleczona lub leczona nieskutecznie) prowadzi do postępującego wyniszczenia organizmu, ze śmiercią włącznie.
W przebiegu choroby pojawia się szereg konsekwencji: zdrowotnych (zarówno w sferze zdrowia fizycznego, jak i psychicznego) oraz społecznych. Oto niektóre z nich:
Najwięcej przypadków zachorowania na anoreksję odnotowuje się w grupie dziewcząt i młodych kobiet, między 13. a 25. rokiem życia. Szacuje się, że w skali globalnej na ten rodzaj zaburzenia odżywiania cierpi ponad dwa miliony osób, z których co roku umiera nawet 10% z nich (liczba zachorować obecnie wzrasta, ale równocześnie rośnie skuteczność leczenia). Na anoreksję zdecydowanie częściej chorują kobiety – szacunkowe dane mówią, że w krajach cywilizacji zachodniej z zaburzeniem boryka się 0,9-4,3 procent kobiet i 0,2-0,3 procent mężczyzn.
Anoreksja jest jednym z zaburzeń odżywiania, na które mogą chorować ludzie w różnym wieku i w różnych sytuacjach życiowych. Inne zaburzenia odżywiania, z którymi możemy mieć do czynienia to: