Absolwentka kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, który ukończyła z tytułem magistra z wynikiem bardzo dobrym. Dodatkowo swoją wiedzę pogłębia na Uczelni Społeczno-Medycznej na kierunku Dietetyka Kliniczna.
Swoje doświadczenie zdobywała w Instytucie Żywności i Żywienia w poradni chorób metabolicznych prowadząc warsztaty dla dorosłych oraz udzielając indywidualnych porad żywieniowych, w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, a także w Fundacji Kulczyka prowadząc warsztaty żywieniowe dla dzieci i młodzieży w ramach programu „Żółty Talerz”.
Bierze czynny udział w licznych kursach, szkoleniach oraz konferencjach z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej oraz sportowej.
Do jej głównych obszarów zainteresowania należy powiązanie diety ze zmęczeniem, stresem, snem oraz pracą mózgu.
Hanna Proczek pracuje w Specjalistycznym Centrum Terapii Gedeon Medica w Zalesiu Dolnym.