Otyłość to ogromny problemem XXI wieku. Jest to zjawisko biologiczne spowodowane nieodpowiednią dietą – spożywaniem dużej ilości wysokoprzetworzonego jedzenia, w tym produktów typu fast food oraz małą ilością ruchu. Po pierwsze należy podkreślić, że otyłość jest bardzo groźną, przewlekłą chorobą. Otyłość to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Kiedy mówimy o otyłości? W definicji otyłości należy zawsze łączyć nadmiar tkanki tłuszczowej z patofizjologicznymi skutkami tego stanu. Przyjmuje się, że umowną granicą, od której rozpoczyna się otyłość, jest wartość 120% prawidłowej masy ciała; odpowiada to BMI=30kg/m2.
Lista przyczyn otyłości jest naprawdę bardzo długa. Wiele jest czynników, które mogą wpływać na zwiększenie masy ciała, wśród nich należy wymienić czynniki genetyczne, biologiczne, żywieniowe, farmakologiczne, środowiskowe oraz psychologiczne. Jednakże główne czynniki, które przyczyniają się do powstawania otyłości to nieodpowiednie odżywianie i mała aktywność fizyczna.
Otyłość to niezależna choroba a także czynnik ryzyka różnych chorób. Nadmierna masa ciała jest czynnikiem ryzyka chorób endokrynnych, metabolicznych, układu krążenia, układu ruchu, oddechowego i niektórych chorób nowotworowych.