ARFID( Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) – zaburzenie unikania/ograniczania przyjmowania pokarmu, unikanie jedzenia na podstawie jego pewnych cech np. koloru, konsystencji. Często dotyczy warzyw i owoców, związane z wysoka wrażliwością sensoryczną, lękiem przede wystąpieniem nieprzewidzianych konsekwencji np. dławienie się, krztuszenie, wymiotowanie.
Może prowadzić do znaczących niedoborów żywieniowych i problemów zdrowotnych. Arfid jest zaburzeniem nie związanym ze zniekształconym postrzeganiem swojego ciała i dążeniem do redukcji wagi. Cierpiący na Arfid doświadczają dużego stresu związanego z jedzeniem, co może prowadzić m.in. do niedożywienia, utraty masy ciała, braku energii , zaburzeń hormonalnych i trawiennych.
Arfid najczęściej dotyczy dzieci i młodzieży, osob ze spektrum autyzmu, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno- kompulsywnymi, depresja, osób z zaburzeniami sensorycznymi. Występuje u osób w różnym wieku i nie musi ograniczać się do wyżej opisanych przypadków.
Leczenie ARFID – odpowiednia diagnoza, psychoterapia i wsparcie dietetyka, psychologa i lekarza psychiatry