Polega na obsesyjnym kontrolowaniu żywienia pod katem jakości. Nie jest związana z chęcią obniżenia wagi. Celem jest wydłużenie życia, zachowanie zdrowia, unikanie chorób. Zaburzenie to opisał pierwszy raz w 1997 roku amerykański lekarz Steve Bratman, który sam cierpiał na to zaburzenie. Jest autorem książki „W szponach zdrowej żywności”. ((https://pl.wikipedia.org/wiki/Steven_Bratman). Jest twórca tzw kwestionariusza Ortho-15. https://www.psychiatriapolska.pl/Walidacja-kwestionariusza-ORTO-15-w-grupie-mlodziezy-miejskiej-w-wieku-15-21-lat,58072,0,1.html
Ortoreksja – objawy:
– wykluczanie produktów potencjalnie szkodliwych
– nadmierna dbałość o przygotowywanie posiłków, aby produkty nie straciły swojej
Wartości
– nadmierna koncentracja na procesie robienia zakupów, wybieranie sklepów, miejsc ze zdrowa żywnością i podporządkowywania tym czynnościom harmonogramu dnia
– wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś „niezdrowego”
-nadwrażliwość na jakość przygotowywanych posiłków
Ortoreksja – skutki:
– niedożywienie
-niedobór witamin
-rozchwianie emocjonalne
-niepokój
-poczucie wstydu i winy
Ortoreksja – Leczenie:
Konieczne jest dobranie odpowiedniego rodzaju psychoterapii, w zależności od zaawansowania zaburzenia, objawów, a nawet farmakoterapii.
Niestety trudno jest wykryć te chorobę przy obecnym trendzie do zdrowego odżywiania. https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/podstawowe-zasady-zdrowego-zywienia/